Powered by Smartsupp
  • Wysyłka w 24h

  • Produkt odpowiednio zapakowany Zwrot do 14 dni

  • Raty 0%

  • Produkty
    0

    Brak produktów w koszyku.

  • Mini szklarnia – uprawa ziół i warzyw na własnym balkonie

    13 października 2022

    Zioła i warzywa polecane do mini-szklarni – krótki przegląd gatunków

     

    Mini szklarnia daje duże możliwości uprawy warzyw i ziół na balkonie oraz tarasie. Dzięki niej można wcześniej wykonywać siewy, doczekać się nowalijek wczesną wiosną, a ponadto uprawiać gatunki ciepłolubne i mniej znane. Co siać i sadzić w „domowej” mini szklarni?

     

    Mini szklarnia a efektywna uprawa nowalijek

    Mini szklarnia domowa umożliwia uzyskanie wcześniejszego plonu z nowalijek. Różnica wynosi nawet kilka tygodni w porównaniu z tradycyjnym siewem do gruntu czy zwykłych pojemników. Dzięki temu można zaopatrzyć się w świeżą zieleninę w newralgicznym okresie, gdy w diecie brakuje warzyw. W mini szklarni drewnianej, oszklonej uprawia się m.in. rzodkiewkę, różne odmiany sałaty, endywii, boćwinę oraz pietruszkę na nać. Jednocześnie rośliny we własnej mini szklarni można uprawiać ekologicznie, bez chemii, z racjonalnym stosowaniem nawozów czy wyborem samych nawozów organicznych. Warto zwrócić na ten aspekt uwagę, gdyż nowalijki kupowane w sklepie są czasami „faszerowane” nawozami azotowymi. Przy nieodpowiednim przechowywaniu azotany kumulujące się w warzywach (zwłaszcza liściowych), przekształcają się w szkodliwe dla człowieka azotyny. Samodzielna uprawa ogranicza takie ryzyko – warzywa i zioła są zdrowe!

     

    Uprawa warzyw ciepłolubnych w mini szklarni domowej

    Pomidory koktajlowe to popularne warzywo ciepłolubne uprawiane na balkonach, np. w mini szklarniach. Chociaż grupa jest mniej wymagająca od pomidorów tradycyjnych (wielkoowocowych), uprawa pod osłonami pozytywnie wpływa na plonowanie. Inne, lubiane warzywa, stosowane jako przypraw, a nadające się do mini szklarni to papryka chilli. Można stawiać na różne odmiany, np. różniące się pikantnością (na podstawie Skali Scoville’a), barwą i kształtem owoców. Taka aranżacja jest nie tylko pożyteczna, lecz równocześnie atrakcyjna wizualnie. Wartościowym, chociaż mniej znanym warzywem jest roszponka. Można potraktować ją jako alternatywę dla sałaty. Ma duże wymagania glebowe (żyzne podłoża), ale nie potrzebuje głębokich pojemników. Dobry plon uzyskuje się także z mizuny, nazywanej kapustą japońską.

     

    Zioła w mini-szklarni – na co postawić?

    Uprawa ziół w mini szklarni jest łatwa, a jednocześnie w ten sposób upiększa się dane miejsce, np. balkon w bloku. Zazwyczaj w pojemnikach uprawia się grupę podstawowych, popularnych ziół. Należą do nich: bazylia pospolita (warto łączyć odmiany o liściach zielonych i fioletowych), cząber ogrodowy, majeranek ogrodowy, szałwię lekarską i macierzankę tymianek. Na oddzielną uwagę zasługują różne gatunki mięty, używane nie tylko do sporządzania herbatek, doprawiania napoi, ale także jako dodatek do wielu potraw. W niektórych kuchniach, np. francuskiej, mięta ma dużo większe znaczenie niż w polskiej.

     

    • Najpopularniejsza jest mięta pieprzowa. Do oryginalnych podgatunków zalicza się miętę czekoladową oraz pomarańczową.
    • Oprócz tego wyróżnia się m.in. miętę wonną, miętę polną bananową, miętę cytrynową i miętę imbirową.
    • Nazwy dobrze odzwierciedlają aromat lub posmak tych ziół.
    • W mini szklarni wystarcza miejsca na 2-3 gatunki/odmiany mięty. Trzeba pamiętać, że są to rośliny, które mocno rozrastają się.

     

    Zamiast cukru – nietypowe propozycje zieleni do mini-szklarni

    Dobrymi propozycjami dla osób, które ograniczają spożycie cukru jest uprawa roślin – „naturalnych słodzików”. Najbardziej znana jest stewia, która w uprawie pojemnikowej dorasta maksymalnie do 50cm wysokości. Z powodzeniem można ją posadzić w mini-szklarni na balkonie. Ma duże wymagania cieplne, a więc uprawa „pod szkłem” jest pożądana. Szacuje się, że jest 300-krotnie słodsza od cukru. Można używać jej do słodzenia dań, napojów i konfitur. Ponadto warto pokusić się o uprawę azteckiego ziela. Ma pokrój płożący. Zastosowanie jest takie samo jak stewii. Dobrze sprawdza się również w grządkach podwyższonych.

     

    Mini szklarnia w domu, na balkonie czy tarasie ułatwia uprawę roślin jadalnych (i nie tylko). Dzięki szklanej osłonie temperatura powietrza i gleby jest wyższa (szybszy rozwój), a w dodatku panuje korzystny mikro-klimat dla zieleni. Warto iść w tym kierunku, w szczególności, że drewniane mini szklarnie są przy okazji atrakcyjnymi obiektami aranżacyjnymi.