Powered by Smartsupp
  • Wysyłka w 24h

  • Produkt odpowiednio zapakowany Zwrot do 14 dni

  • Raty 0%

  • Produkty
    0

    Brak produktów w koszyku.

  • Uprawa warzyw na balkonie – własny drewniany warzywnik

    28 lutego 2022

    Drewniany warzywnik na balkonie z warzywami

     

    Długie zimowe tygodnie nużą każdego, ale przede wszystkim działkowców i pasjonatów roślin. Wczesne przedwiośnie to jednak dobry czas na zastanowienie się, jakie rośliny posadzić na balkonie lub w przydomowym ogródku w nadchodzącym sezonie. A może w tym roku zamierzasz zacząć uprawę warzyw na balkonie i planujesz założyć własny drewniany warzywnik lub zielnik?

    Zioła i warzywa na balkonie coraz częściej stają się alternatywą dla kwitnących roślin doniczkowych. Ich liście mogą równie efektownie ozdobić Twój balkon co tradycyjnie sadzone kwiaty pelargonii, surfinii czy werben. Dodatkowo samodzielna uprawa da Ci wiele satysfakcji, kiedy własne warzywa i zioła wykorzystasz do komponowania domowych posiłków.

     

    Jak założyć warzywnik na balkonie?

    Do przydomowej uprawy warzyw nadaje się szczególnie balkon nasłoneczniony z ekspozycją na południe, jednak wiele z gatunków roślin uprawnych doskonale znosi półcień, a nawet miejsca zacienione. Można więc własną uprawą cieszyć się bez względu na usytuowanie balkonu.

    Żeby warzywnik balkonowy obrodził w plony należy jednak kierować się kilkoma zasadami:

    • wybór donicy – to pierwszy krok do założenia własnego warzywnika; nie potrzeba dużej przestrzeni, by zacząć przygodę z uprawą. Na runku dostępnych jest wiele pojemników odpowiednich do uprawy ziół i warzyw. Warto wybierać te wykonane z naturalnych materiałów drewniane zielniki lub miniszklarnie drewniane. Są one odpowiednio przepuszczalne oraz nie są pokrywane toksycznymi barwnikami. W uprawie roślin pnących sprawdzą się pojemniki i donice z pionową kratką, do której przymocować można pędy rośliny.
    • odpowiednia gleba – powinna być żyzna i przepuszczalna, o odpowiednim poziomie kwasowości. W sklepach ogrodniczych można kupić odpowiednie mieszanki przeznaczone do uprawy ziół i warzyw w domowych warunkach. Zawierają one odpowiednie minerały i są odpowiednio nawożone tak, by umożliwić roślinom wzrost. Na dno donicy dobrze wysypać keramzyt lub żwirek, który zapewni odpowiedni drenaż – pochłonie nadmiar wilgoci i uchroni korzenie przed gniciem.
    • dobór roślin – wybór jest ogromny! Kiedy decydujesz się na założenie uprawy na balkonie weź pod uwagę przede wszystkim stopnień nasłonecznienia stanowiska. Dobrze nasłonecznione miejsca będą idealne dla uprawy pomidorów, papryki czy rzodkiewki. W miejscach zacienionych wzejdą sałaty, seler, pietruszka, lubczyk, jarmuż czy botwinka. Nie zapomnij o całej palecie ziół do wyboru! Przez cały sezon dostępne będą „pod ręką” w balkonowym zielniku.

     

    Co i kiedy sadzić na balkonie?

    Jak tylko ustąpią przymrozki, można zabrać się za pracę w balkonowym ogrodzie. Przełom marca i kwietnia to zazwyczaj najlepszy moment na wysiew nasion do balkonowych donic i zielników. Bezpiecznym wyborem będzie wysiew do miniszklarni, która zapewni odpowiednie warunki dla wegetacji roślin. Pełny wzrost rośliny osiągają w maju i wtedy można cieszyć się pierwszymi plonami. Jeśli nie czujesz się na siłach, żeby dbać o roślinę od nasiona, kup rozsady roślin i zasadź je w pojemniku.

    • warzywa: sałaty, rzodkiewka, pomidory, papryczki, ogórki, bakłażan, cukinia; wymagają stanowiska słonecznego i nieco więcej uwagi i troski w uprawie;
    • zioła: mięta pieprzowa, bazylia, szałwia, melisa, tymianek, rozmaryn, cząber, lubczyk, pietruszka, szczypiorek, majeranek; możesz je sadzić zarówno na balkonie słonecznym, jak i w półcieniu; niektóre z nich, jak mięta i lubczyk szybko się rozrastają, dlatego dobrze sadzić je w osobnych donicach;
    • owoce: truskawki, poziomki, maliny; będą pięknie owocować na słonecznym balkonie; w wiszących donicach będą ozdobą balkonu;
    • pnącza: fasola, groszek, winorośl; posadzone w donicy z pergolą mogą stanowić osłonę od słońca i sąsiadów.

    Pomiędzy warzywami i ziołami możesz posadzić kwiaty jadalne takie jak bratki, nasturcje, aksamitki, goździki. Będą kolorowo kwitły i urozmaicą zieleń ziół i roślin uprawnych. Dodatkowo wykorzystasz je do dekoracji sałatek i innych potraw, co wprowadzi powiew wiosny do twojej kuchni.

     

    Sadzenie kwiatów w przydomowym warzywniku

     

    Jak hodować warzywa w przydomowym warzywniku?

    Uprawa warzyw w domu czy na balkonie ma dawać radość i satysfakcję. Podwyższone zielniki i donice ułatwiają pracę. Zapewniają swobodny dostęp do roślin, w celu ich pielęgnacji. To wygodny sposób na przydomową lub balkonową uprawę – bez schylania się i zmęczenia. To idealne rozwiązanie szczególnie dla osób starszych i tych mających problem z kręgosłupem.

    Zioła i warzywa na balkonie wymagają jedynie podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych. Z ich uprawą poradzi sobie każdy – niewprawiony ogrodnik, a nawet dziecko. Wystarczy pamiętać o regularnym, częstym podlewaniu i nawożeniu roślin. Wraz z wodą część składników mineralnych jest wypłukiwana. Dobrze jest stosować płynne nawozy, rozcieńczane w wodzie, z wysoką zawartością azotu, który pobudza wzrost rośliny. Bardzo ważnym elementem uprawy ziół i warzyw, i najprzyjemniejszym, jest systematyczne zbieranie plonów!

     

    Korzyści z uprawy warzyw w domu

    Cóż może być lepszego niż praca przy własnych roślinach po długich zimowych miesiącach! Uprawa warzyw w domu jest łatwa i dlatego daje mnóstwo zadowolenia i satysfakcji. Zioła pięknie pachną, kolorowe owoce cieszą oczy – a wszystko wymieszane w domowej sałatce to uczta dla smaku. Przy niewielkim nakładzie finansowym możemy cieszyć się warzywnikiem lub zielnikiem na balkonie przez wiele sezonów. Odpoczynek wśród pachnących ziół i owocujących warzyw to najlepsza forma relaksu. Uprawa warzyw na balkonie nie wymaga wiele miejsca, nie jest czasochłonna, nie wymaga specjalistycznych zabiegów ani kosztownych inwestycji. Uczy, pozwala rozwijać umiejętności ogrodnicze, daje radość i relaksuje. A wady? Jak takich nie widzę!